Det nye digitale værktøj, som partnerskabet bag Nybrud skal udvikle i fællesskab, skal på sigt bruges til at forudsige og forebygge følgesygdomme blandt patienter med type 2-diabetes.

Patienterne er nemlig i risiko for at udvikle følgesygdomme, som kan påvirke blandt andet hjertet, nyrerne, øjnene og følesansen i fødderne.

Innovationsprojektet bygger på allerede tilgængelige data fra forskningsprojektet TVÆRSPOR, som omfatter sundhedsdata fra populationen omkring Regionshospitalet Horsens, dvs. alle voksne borgere i Horsens, Odder, Skanderborg og Hedensted Kommuner.

De data skal nu kombineres med data, som borgerne selv afgiver om f.eks. humør, søvnmønster og fysisk aktivitet.

Den indsamlede datamængde skal analyseres med hjælp fra kunstig intelligens, der på meget kort tid kan analysere gigantiske mængder af data. På den måde kan man finde frem til mønstre i personers livsførelser og sygdomsforløb og dermed gøre det muligt at forudsige, hvilke borgere man kan hjælpe mere hensigtsmæssigt.

Formand for Regionsrådet i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), glæder sig over initiativet.

- Næsten en kvart million danskere er diagnosticeret med type 2-diabetes, og følgesygdomme forringer livskvaliteten for mange. Derfor skal vi som region, sammen med vidensinstitutioner og virksomheder, udnytte alle muligheder for at udvikle innovative metoder til behandling og forebyggelse. Det er dette projekt et godt eksempel på, siger Anders Kühnau.

Fakta:

  • Innovationsprojektet går også under navnet 'Nybrud' og skal bruge kunstig intelligens og TVÆRSPOR-data til at give alle borgere med type 2-diabetes mulighed for at leve det gode liv med en balance mellem højst mulig livskvalitet, optimal behandling af deres sygdom og størst mulig uafhængighed af sundhedsvæsenet. Læs mere om TVÆRSPOR: http://www.tvaerspor.dk/
  • Partnerne i projektet er: Region Midtjylland – IT, Steno Diabetes Center Aarhus og MedTech Innovation Consortium
  • Bevillingen på 1,870 mio. kroner er politisk bevilget fra regionens pulje til sundhedsinnovation under de regionale udviklingsaktiviteter. Projektet har et samlet budget på 2,6 mio. kr.
  • Region Midtjyllands udviklingsstrategi understreger, at bedre digitale løsninger er et stærkt redskab, når der skal skabes nye innovative løsninger, f.eks. i forhold til forebyggelse. It-løsninger og brugen af kunstig intelligens er et område, hvor regionen står stærkt i partnerskab med private - f.eks. virksomheder og forskere.
  • Projektet arbejder inden for reglerne i databeskyttelsesloven.

Kontakt

Marianne Johansson Jørgensen

Sundhedsfaglig forskningsleder, Ph.d
Tlf. 29634034
maijor@rm.dk